:: BATALION  (Philomachus pugmax) ::

      

 Batalion  (Philomachus pugmax)

Batalion poza okresem godowym ma upierzenie z wierzchu brązowo-rude i czarno znaczone. Podgardle białe, a pierś rdzawa i biało falowana, podbrzusze białe, ogon brązowo-rudawy z białym obramowaniem sterówek. Dziób prawie czarny, nogi wysokie, zgniłozielone. W okresie godowym (maj) samiec zmienia częściowo upierzenie: na głowie otrzymuje dwa czuby, a na szyi kryzę złożoną z długich, błyszczących piór. Kryza ma kolor niejednolity, jest mieszaniną w różnym stosunku i formie (nakrapianie, falowanie ) najczęściej barwy rdzawej, białej i czarnej. Odmienność kolorów kryzy u każdego osobnika jest tak duża, że nie sposób znaleźć dwa jednakowo upierzone. W tym okresie zmienia się również u samca barwa nóg i nasady dzioba, dostaje on korali nad oczami oraz wypadają mu pióra z bocznej części głowy, odkrywając brodawkowatą skórę.

Jaki jest tryb życia batalionów?

Bataliony są ptakami przelotnymi. Przebywają u nas od kwietnia do października, bytując na łąkach, mokradłach i bagniskach oraz na szlamistych brzegach rzek. W okresie godowym i przed odlotem żyją stadami. Gniazda zakładają w trawach i w kępach wśród bagien. Samica składa 4 jaja, które wysiaduje przez 3 tygodnie.

W okresie godowym bataliony zbierają się na toki na brzegach mokradeł, gdzie samce, zgromadzone w większej liczbie, prowadzą między sobą nieszkodliwe boje. Toki odbywają się cały dzień.

Batalion żywi się owadami, robakami oraz roślinami wodnymi. Jego lot jest równy i lekki.

 


 

Batalion - nie jest zwierzyną łowną

 

Quiz dotyczący bataliona

 

  Do pobrania  - "Komputerowy słownik gwary łowieckiej"  
       

Strona główna

 

osób odwiedziło strony tego serwisu

 © 2001-2004 Ryszard Łosiniecki