:: DUBELT  (Gallinago media) ::

 

      
Dubelt  (Gallinago media)

Dubelt ma upierzenie ciemnobrązowe. Na głowie trzy podłużne popielate paski, które przechodzą od dzioba przez oczy i środek głowy. Szyja i pierś popielata znaczone czarnym, poprzecznym pręgowaniem. Grzbiet i skrzydła brązowe z czarnymi, rdzawymi, popielatymi i białymi plamkami oraz czterema rdzawymi smugami. Brzuch jasnopopielaty. Ogon złożony z 14-18 sterówek, z czego 3 zewnętrzne są białe, a dalsze czarne i rdzawo pręgowane: Nogi zielonoszare. Dziób brunatny. Dubelt ma długość około 30 cm, rozpiętość skrzydeł około 50 cm, długość dzioba do 6 cm.
 

Czym żywi się dubelt?

Dubelt żywi się głównie owadami, larwami i wszelkiego rodzaju robakami mokrych łąk i bagien.

 

Kiedy są lęgi dubeltów?

  

Dubelt jako ptak znajdujący siedlisko w pobliżu wód, na podmokłych łąkach robi sobie gniazdo w suchych kępach traw, krzaków lub zaroślach łozy. W maju samica znosi 4 szarozielonkawe jaja brązowo nakrapiane, które wysiaduje przez 17-18 dni. Lęgi odbywają się raz w roku.

 

 



     Jaki jest tryb życia dubelta?


 

Dubelt przylatuje do nas na wiosnę (kwiecień-maj) i odlatuje w końcu lata (sierpień-wrzesień). W czasie wiosennych przelotów część ptaków zatrzymuje się na gniazdowanie, a część odlatuje dalej na północ. We wrześniu, w czasie jesiennych przelotów z północy na południe, dubelty lecące z północy zatrzymują się u nas na kilkudniowy odpoczynek. Gniazdują na podmokłych łąkach pokrytych rzadko krzakami i łozą. Krótko po przylocie zbierają s małych kawałkach łąk lub na wolnych placach wśród krzaków i odprawiają swoje toki.

 


  Dubelt nie jest zwierzyną łowną

 


 

 

Quiz dotyczący dubleta

 

  Do pobrania  - "Komputerowy słownik gwary łowieckiej"  
       

 

 

Strona główna

 

osób odwiedziło strony tego serwisu

 © 2001-2013 Ryszard Łosiniecki