:: SŁONKA  (Scolopax rusticola) ::

 

      
Słonka  (Scolopax rusticola)

W upierzeniu samiec nie różni się od samicy. Słonka ma grzbiet i skrzydła pstrokate, popielate, rdzawobrunatne, żółtawe i czarniawe plamki. Podbrzusze popielate, żółtawobrązowomarmurkowe. Na głowie trzy rdzawe, szerokie paski. Podgardle białawe. Końce sterówek są z wierzchu szarobiałe, a od spodu jedwabisto białe. Oczy ciemnobrązowe, duże, osadzone w pobliżu potylicy. Nogi mają kolor brunatnoszary. Młode słonki są ciemniej ubarwione niż osobniki dorosłe. Młode ptaki mają trójkątne rdzawe znamiona na zewnętrznej chorągiewce pierwszej lotki, natomiast ptaki starsze w tym miejscu mają jasną smugę. Słonka ma długość około 35 cm, w tym dziób 7-8 cm i ogon 8-9 cm, rozpiętość skrzydeł około 60 cm, masa około 0,35 kg.

 

Czym żywi się słonka?

Słonka żywi się głównie drobnymi zwierzętami tj. dżdżownicami, muchami, larwami i wszelkiego rodzaju owadami, które wyszukuje grzebiąc dziobem w liściach pod drzewami. Charakterystyczną cechą zdobywania pożywienia jest wbijanie głęboko w miękką ziemię lub liście swojego długi dzioba, wkręcając go jak świder, i wydobywając pokarm (larwy, korzonki roślinne) powodując przez to wychodzenie z ziemi dżdżownic i innych żyjątek, które są również zjadane. Wczesną wiosną słonka spożywa pokarm roślinny: miekkie części korzeni, zeszłoroczne jagody itp. Rośliny stanowią również uzupełnienie diety jesiennej. Dziób słonki jest na końcu lekko spłaszczony, przy czym górna unerwiona jego część powoduje wyczucie dziobem żeru bez udziału wzroku.

Jaki jest tryb życia słonki?

W Polsce słonka jest nielicznym ptakiem lęgowym i przelotnym. Przylatuje do nas w marcu-kwietniu. Część ptaków na wiosnę zatrzymuje się u nas tylko chwilowo i po kilku dniach odlatuje dalej na północ, a część pozostaje i gniazduje, odlatując dopiero w październiku - listopadzie. Przeloty odbywają się wieczorem i nocą. W zachodniej Polsce nieliczne osobniki regularnie zimują .Na wiosnę zaraz po przylocie (druga połowa marca lub początek kwietnia) rozpoczyna się okres godowy słonek - toki. W okresie tym słonki-samczyki w poszukiwaniu samiczki przelatują stale jednym szlakiem. Lot tokowy nazywa się ciągiem. W miejscach lęgowych ciągi trwają również w maju i czerwcu.

W czasie ciągu słonki-samczyki wydają charakterystyczny głos ("chrapanie") i psykania. Ciąg odbywa się mniej więcej 10-15 minut po zachodzie słońca i trwa do zmroku, oraz rano krótko przed świtem. Słonki obierają ciąg nad łąkami, wzdłuż ściany lasu, wzdłuż strumieni leśnych, nad liściastymi pasmami lasu, młodych brzóz i olszyn lub nad duktami leśnymi. W lipcu słonki odbywają podobne ciągi wieczorne jak na wiosnę, z tym jednaka że w czasie tego letniego ciągu nie wydają głosu oraz ciągną o zupełnym zmroku i nie tylko stałymi miejscami ciągów, lecz nad całym lasem. W czasie ciągów samica siedzi zwykle na ziemi i wabi samca psykaniem. Po usłyszeniu wabu samiec zapada przy samicy i rozpoczyna tok naziemny. Najczęściej obiega on samicę z nastroszonymi piórami, opuszczonymi skrzydłami i przyciśniętym do wola dziobem, rozłożonym ogonem, który podnosi i opuszcza wydając chrapliwe dźwięki.

We wrześniu-październiku odlatują słonki gniazdujące u nas, a w tym czasie przylatują do nas stonki z północy i po kilkudniowym odpoczynku udają się dalej na południe.

 W jakich warunkach terenowych przebywa słonka?

Biotopem słonki są wilgotne lasy liściaste i mieszane z gęstym podszytem i runem. Warunkiem jej występowania jest obecność bagienek, olesów, płytkich strumieni leśnych, podmokłych zagłębień terenu itp.


 

 

 


  Kiedy są lęgi słonek?

Gniazdowanie słonek trwa od kwietnia do sierpnia. Gniazda zakładają wśród korzeni drzewa lub w małym wgłębieniu na ziemi. Samica znosi 4 jaja i wysiaduje je przez 22 dni. Jaja gruszkowatego kształtu o wymiarach 42-49x32-35 mm i ciężarze ok. 26 g są koloru jasnobrunatnego do czerwonawożółtego, upstrzone dużymi nieregularnymi plamami. Samica wracając na gniazdo podchodzi do niego piechotą. Młode rozwijają się bardzo szybko. Samica opiekuje się nimi przez około 6 tygodni. Samiec nie bierze udziału ani w wysiadywaniu, ani w wychowie młodych.

 

 

 


 

 

  Do pobrania  - "Komputerowy słownik gwary łowieckiej"  
       

 

 

Strona główna

 

osób odwiedziło strony tego serwisu

 © 2001-2013 Ryszard Łosiniecki